sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Voimajuoma osui ja upposi


Tänään valmistin ja join ensimmäisen mateni. Ystäväni Johanna Pohjola, matea tutkinut toimittaja ja Suomen ensimmäisen matekirjan kirjailija, luennoi Ruohonjuuressa, tilaisuudessa me innostuneet noviisit pääsimme myös harjoittelemaan kupposen valmistamista.Mistä on kyse? Mate-juoman suosio Suomessa on kasvamassa. Etelä-Amerikassa mate on osa arkea, yhteiskuntaluokkia yhdistävä tekijä ja sosiaalinen elämäntapa. Juoma on piriste, voimakkaampi kuin tee, mutta lempeämpi kuin kahvi. Lisäksi juoma sisältää runsaasti terveydelle hyodyllisiä ainesosia kuten antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Juomaa juodaan puusta, kurpitsasta tai vaikka metallista tehdystä mate-kupista pillillä, jonka päässä on suodatinosa. Purut kuppiin, kuumaa vettä päälle ja ryystetään pillillä – näin kulmat pyöristäen. 

Epäilyttävän näköistä vihreää jauhetta… Ei kyllä sen epäilyttävämpää kuin tee, joku huomioi. Jos se on niin terveellistä, kai se maistuu kamalalle? Maku on erikoinen... kitkerä, maanläheinen, multainen, heinäinen... Joku uskalsi kysyä: Milloin tästä oppii pitämään? Toinen taivastelee: Huh huh, onpa tujua!

Minä pidin mausta heti – vihreän teen suurkuluttajalle maussa on jotain riittävän tuttua ja myös jotain uutta kiehtovaa. Toki maten terveysvaikutuksetkin kiinnostavat, ja sen kehoa ja mieltä virkistävä vaikutus. Eniten kuitenkin vetoaa maten sosiaalinen, kulttuurillinen ja rituaalinenkin puoli. Kiire ei kuulu matekulttuuriin. Maten valmistus vaatii hetken aikaa sekä tarkkuutta ja läsnäoloa. Maten juominenkin on kiireetöntä puuhaa: porukalla rentoa yhdessäoloa, yksin meditatiivinen tuokio. Maten nauttimiselle on tarkka sosiaalinen koodisto, johon perehtyminen kiinnostaa. Joskin tärkeimpiin koodeihin käsittääkseni kuuluu, ettei koko hommaa tule ottaa liian vakavasti ja säännöt on tehty rikottaviksi. Ota tästä selvää!

Kaksi asiaa jäi erityisesti mieleen: purut (yerba) laitetaan kupissa viistoon muotoon niin että saareke tai kukkula kuivaa yerbaa jää näkyville. Pilli laitetaan matalaan päähän. Ja pahin aloittelijan virhe on matekupin käteen saatuaan alkaa hämmentää toisen huolella valmistamaa matekukkulaa kuten lusikalla hämmennettäisiin kahvia tai teetä. Tämä on loistava tapa saada eteläamerikkalaiset ja muut matenjuojat suunniltaan!

Lähdeteokseni, Johannan Mate. Etelä-Amerikan voimajuoma on aivan ässä, suosittelen. Varoitus: Saattaa aiheuttaa mateenhurahtamista! Lisätietoa tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti